Епіграф
Пролог
2010. Кінець
1949
1991
2010. Наші дні. Вілла Сім'ї Кеппо
1992. Лютий. Ласкаво Просимо
1992. Серпень. Місцева газета.
1992. Травень. Багач
2010. Наші дні.
1992. Релакс
2010. Наші дні
1992. Вбито ВСЮ сім'ю
1992. День після вбивства
2010. Наші дні
1992. Вони хотіли жити
2010. Наші дні. Бога тут немає
1993. Чорний Фламінго
1971. "Гірський курорт"
2010. Наші дні. Кров
1992. Бідні багачі
1992. Перший тиждень після вбивства
1993. Закон - Зло
1992. "Слонова кістка"
2010. Зміни - це погано?
1984. Будь моїм другом
2010. Повернемось до змін
1990. Ненсі
1974. Амаліє. Любов моя!
1960. Син
2010. Капореджиме
1984. Джузеппе Раввано. 
1993. Віскі. Зневіра та сльози.
2010. Смажена політика
2009. Бронзіно
2010. Все налагодиться!
1989. Допомога від зла
2007. Джейкоб Реннер
2010. Нові можливості
2005. Від Майкла К.
2007. Рештки від закону та Правосуддя.
1984. Тед. Невже він один?
1954. Гральяно
1929. Я буду тебе захищати.
1993. Живий труп
1992. Гаррі. 
1991. Багатство Смітів.
1992. Квітень.
1963. Не бажана персона
1960. Син та батько
2010. Кривава Мері
1958. Лука
1992. Ян Шалеваскі
2010. Не можливо знищити!
2000. Легал.
2010. Вибори.
1960. Мрія для сина.
1965. Дорога не туда.
2010. Провал операції.
2014. Великі перегони.
2011. Вівтар.
2010. Спалені мости.
1993. Мистецтво для Джека.
2014. Кімната розкоші.
1992. Картини.
2010. Плани на майбутнє.
2011. Рештки імперії.
2010. Сім'я. Омерта. Любов.
2022. Брауна за грати!!!
2023. Початок.
1992. Гаррі. Новий шлях.
2011. Ян Шалеваскі.
2014. Хірургія від Грегора.
1994. Джек. Живий.
2024. Лукассе.
2022. Лео. Все.
2023. Джек. Все.
2024. Реннер.
1958. Тату, я стану сильнішим.
2010. Смажена політика
- Я проти тієї шайки яка намагається прийти до влади. Кричав у мікрофон Ленні Гратер. - Вони хочуть взяти під свій контроль і нас із вами. Звертався він до можновладців. - Колеги я вас дуже прошу. Давайте щось із цим робити.

Ленні Гратер, стража правопорядку. Високий і важкий, він стоїть як стовп суворості, обличчям, зовсім не схожим на інших які вже давно куплені Лукою Кеппо.

Чорне волосся відблискувало, наче вогонь, коли він мчиться вперед, мов тінь, щоб витягти істину з серця кожного, хто порушує закон. Його очі — два глибоких, синіх моря, які здатні проникнути в душу, розгадати кожен проклятий план злочинця. Лице зруйноване часом, але дуже виразне — знак, що він проходив через безліч битв і вижив, залишаючи за собою суворий слід. Який ще за часів Раввано показував свою позицію щодо мафії. Та Джузеппе не звертав на нього уваги. Подейкують, що після смерті Раввано він і отримав кілька життів. Якщо став таким балакучим.

Його мова, як блискучий меч, точна та владна. Слова виходять із його уст, як закони. Він промовляє про порядок, про справедливість, про боротьбу з темрявою, яка ховається в тіні. Кожен вислів — це його велетенський молот, який кує закон вогнем, сплавляючи його в інструменті правосуддя. Все для свого народу. Все для міста та країни.

На його плечах лежить відповідальність за безпеку міста, і він несе її, як Геракл свою важку могилу. Нічний вітер виграває місце на його плащі, мов вірний союзник, що притишує звук його кроків, коли він вирушає на війну проти злочинців. Ленні Гратер — суворий вартовий порядку.

- Невже ви не бачите очевидного? 

- Ленні можливо ти трішки будеш говорити тихіше. Заговорив один із колег.

Вони сиділи у світлому кабінеті де було багато книжок. Навпроти Ленні сидів його друг дитинства Роні. Вони разом навчались та разом пішли у політику. 

- Роні. Я тебе не впізнаю. Невже ти також?

- Ленні припини. Ніхто тут не куплений. - Ти мариш. Роні встав із зітханням та покинув кабінет. 

Жив Ленні Гратер далеко за містом у своєму невеличкому домі. Тіні злочинності, які тягнулися за ним, стали дуже важким каменем на його плечах. Він вивчав гангстерів, кожен їхній крок був під ретельним контролем. Він вибивав у ФБР прослуховування телефонів Кеппо. Ленні був як холодний вітерець, що проймає кожен закуток міста.

Гангстери, що грали брудними руками під тінями великого владарювання, розуміють, що Ленні на кроці від розкриття їхньої темної гри. Невже у сім'ї завівся щур? Під страхом втратити все, вони вирішили атакувати його.

Одного нічного смеркання, коли вогні вулиць виглядали, ніби заплутані в павутинні змови, Ленні вирушив на край міста недалеко від свого дому, де темрява розправляла своє крило. Почувся шум. Взявши в руку малий предмет, що схований у його кишені, Ленні зайнявши крок вперед, викинув свій погляд на темряву. Тримаючись за маленький пістолет наче за великий айсберг життя. Не побувши на лавочці й п'яти хвилин він рушив до свого авто.

Вибух прорвав тишу. Автомобіль Ленні злетів у повітрі, як загублена зірка, а вогонь обійняв його, наче прийшов саме за ним. Велика хвиля звуку і світла прокотилася вулицями, розповідаючи місту, що хтось вирішив припинити гру тіней та поплатився за це.

Ленні лежав неподалік свого автомобіля. Його хвилею відкинуло до тієї самої лавки. Від обличчя, насиченим відмінністю та печаткою правосуддя залишилась тільки обгоріла маса. Згодом у місті було чутно звуки серен. 


Місцева газета. "Мафія та смажена політика". Смерть політика, який стежив за тінями гангстерів.

Ленні Гратер, який служив свідком вічного протистояння злочинності, був убитим за двадцять кілометрів від міста. У його авто була бомба яка здетонувала. Політика знайшли неподалік його автомобіля. Гратер, славився своєю суворою політикою проти мафії. Вбитий у власному автомобілі в результаті вибуху, який став кінцем його невтомної боротьби люди називають це - безумством. Як так могло статись? Де буває у такі моменти поліція і як взагалі вона спить знаючи про жах який коїться у місті.

Багато хто пам'ятає Ленні як темного чоловіка із невеличкою валізою. Його обличчя, мов суворий стовп. Очі, які були бездонними синіми озерами, виблискували відданістю своїй справі. Дехто пам'ятає його як кволого діда який займався політикою. Для молодого покоління ця постать взагалі нічого не означала.

Про те, як події розгорталися, досі не ясно. За попередніми даними, мафія, обурена невпинною вірою Ленні в порядок, вирішили докласти всіх зусиль, щоб припинити його відданість справедливості. І вони вибрали найжахливіший спосіб – вибух автомобіля, який вирішив стати гідною сценою їхнього темного тріумфу. 

Я скажу вам чесно, що і після цього ніхто не хотів вірити у якусь там мафію якою марив Ленні. Більшість журналістів приписали йому помсту від конкурентів. Знаючи язик Гратера він міг одного разу договоритись.

Місто втратило свого найсильнішого рицаря. Мафія відчує це як свою перемогу, але чи буде вона тривати довго, чи вразить це злочинне королівство знову, залишається питанням. Бо хоча Ленні може бути мертвим, його віра в справедливість лишилася живою в серцях тих, хто йому вірив. Світло його боротьби горітиме далі в пам'яті міста, попри темряву, що намагається захопити його.

Відсутність Ленні Гратера залишить велику рану в місті, але чи зможе це призвести до об'єднання проти темної сили злочинності, або ж поглибить розкол — час покаже. У серці залишається тільки пам'ять про героїчного кволого політика, який вистояв до самого кінця в справі за порятунок свого міста.

Автор: Лора Реннер, Спеціальний кореспондент.


- Тут не сказано про нас. Повторив Лео.

- Не сказано.

- Тут все розмито.

- Розмито. Говорив Лука дивлячись у свою склянку наповнену віскі.

- Хто така ця Лора Реннер?

- Це ти й дізнаєшся. Промовив суворо Лука.


ЗА ДВА ДНЯ ДО ВБИВСТВА.

Задуманий та зухвалий план тлів у глибині душі Лео. Він прийняв рішення розправитися із тим, хто став невгамовним на його шляху. Старий кабінет, прикрашений Японськими мечами, став свідком зустрічі Лео та його свіжою кров'ю правою рукою, Біллі. Їхні силуети танцювали від свічок, що кидали мерехтливі тіні на стіни.

- Біллі, ми повинні обговорити план щодо нашого політичного ідіота, сказав Лео, сидячи у високому кріслі.

- Моє перше завдання, босе? Я не підведу. Цей політик занадто багато знає, може стати проблемою. Продовжував Біллі.

- Ти правий. Він як терновий виноград, росте і зав'язується, закриваючи сонце для нас. Інформація, яку він тримає, стає занадто небезпечною. Відповів Лео, повільно крутячи в руці келих з червоним вином.

- Добре, босе, я готовий виконати завдання.

Лео усміхнувся, допив вино і поклав келих на стіл. - Зроби це як у старі добрі часи, Біллі. Лео хотів, щоб це було наче хореографія танцю — плавно, але безжально. Підготуй команду і приготуй вибухівку. Цей Ленні вже нехай знає, що його тінь стане частиною минулого.




© Іван Демидів,
книга «Чорний фламінго».
2009. Бронзіно
Коментарі