Епіграф
Пролог
2010. Кінець
1949
1991
2010. Наші дні. Вілла Сім'ї Кеппо
1992. Лютий. Ласкаво Просимо
1992. Серпень. Місцева газета.
1992. Травень. Багач
2010. Наші дні.
1992. Релакс
2010. Наші дні
1992. Вбито ВСЮ сім'ю
1992. День після вбивства
2010. Наші дні
1992. Вони хотіли жити
2010. Наші дні. Бога тут немає
1993. Чорний Фламінго
1971. "Гірський курорт"
2010. Наші дні. Кров
1992. Бідні багачі
1992. Перший тиждень після вбивства
1993. Закон - Зло
1992. "Слонова кістка"
2010. Зміни - це погано?
1984. Будь моїм другом
2010. Повернемось до змін
1990. Ненсі
1974. Амаліє. Любов моя!
1960. Син
2010. Капореджиме
1984. Джузеппе Раввано. 
1993. Віскі. Зневіра та сльози.
2010. Смажена політика
2009. Бронзіно
2010. Все налагодиться!
1989. Допомога від зла
2007. Джейкоб Реннер
2010. Нові можливості
2005. Від Майкла К.
2007. Рештки від закону та Правосуддя.
1984. Тед. Невже він один?
1954. Гральяно
1929. Я буду тебе захищати.
1993. Живий труп
1992. Гаррі. 
1991. Багатство Смітів.
1992. Квітень.
1963. Не бажана персона
1960. Син та батько
2010. Кривава Мері
1958. Лука
1992. Ян Шалеваскі
2010. Не можливо знищити!
2000. Легал.
2010. Вибори.
1960. Мрія для сина.
1965. Дорога не туда.
2010. Провал операції.
2014. Великі перегони.
2011. Вівтар.
2010. Спалені мости.
1993. Мистецтво для Джека.
2014. Кімната розкоші.
1992. Картини.
2010. Плани на майбутнє.
2011. Рештки імперії.
2010. Сім'я. Омерта. Любов.
2022. Брауна за грати!!!
2023. Початок.
1992. Гаррі. Новий шлях.
2011. Ян Шалеваскі.
2014. Хірургія від Грегора.
1994. Джек. Живий.
2024. Лукассе.
2022. Лео. Все.
2023. Джек. Все.
2024. Реннер.
1958. Тату, я стану сильнішим.
1993. Живий труп

Світанковим сонцем і приглушеними відгомонами міста, Джек відчув на собі тяжіння важкої ночі, впровадженої в кожну клітинку його тіла. Запах алкоголю і диму залишався на його одязі.

Його тіло рухалося важко, ніби відмовляючи слухати команди, а очі сірі та втомлені. Пам'ять про мерехтливі світла бару та загадкові посмішки невідомих облич висіла перед його розпачливим поглядом, намагаючись скласти загублені фрагменти ночі в одне ціле.

Він розминав шию, намагаючись вигнутися від важкого покривала. Привикнувши вже до ранкового головного болю, Джек виявив, що його вибуховий стан був улюбленим супутником ночей.

Розтягуючи тіло, він відчував кожен м'яз, кожну подряпину, що стала прикрою пам'яткою про пригоди минулої ночі. Алкоголь на шкірі став свідченням танцювальних кроків та випитих келихів, які пройшли в затишку приватного танцю.

Помітивши на столі пляшку з водою, Джек намагався смакувати кожним ковтком. Попри важкість голови та сумне відчуття, він знаходив у цьому ранку якусь дивну свіжість, яка висіла в повітрі, ніби нагадуючи, що навіть після важкої ночі, світ продовжує обертатися, а із новим днем приходить новий початок.

Джек сидить на краю ліжка, прислухаючись до першого дзвоника будильника. Він прокинувся раніше. В очах - втомлений вираз. Застібнувши свою сорочку, він подивився на себе в дзеркало. Свиня. Перше, що прийшло йому на думку. Зморшки нагадували про кожен прожитий рік. Його погляд спинився на фотографії на стіні - щасливі моменти, пройдені разом з родиною. Вони нагадували йому про те, чому він кожного дня вставав з ліжка.

Збираючи свої думки, він швидко перебирає в голові плани на день. Робота, зустрічі, обов'язки - все це часто відриває його від думок про справжнє життя. Але не в цей ранок, коли його руки підбирають ключі від машини, він відчуває щось інше.

"Чому я роблю це?" - звучить питання в його думках. Він намагається знайти відповідь, коли запускає двигун авто. Закон, гроші - це важливо, але що насправді має значення? Його думки літають далеко, перебираючи моменти радості та болю, успіху і невдач.

Пройшовши через двері свого кабінету, він зупинився на кроці, оглядаючи бардак. У тихих розмовах з родиною колег він знаходить відповідь. Життя - це про ці миті, про любов, про сім'ю. І в цей момент, він відчуває, що попри всі труднощі, його робота - це тільки засіб для того, щоб забезпечити їм мирне життя.

Його серце наповнюється визнанням того, що справжня цінність полягає в тому, що його робота дозволяє йому зробити для всіх цих людей спокійне життя.

Джек сидів за своїм робочим столом, окутаний аурою криміналу та закону. Його руки трохи тремтіли, коли він узяв до рук склянку з віскі, яка стояла в таємному місці його столу. Була це його маленька таємниця, що допомагала зняти стрес та відірватися від безперервного потоку обов'язків.

Кожен ковток відчутно розслабляв його нерви та знищував напругу, яка накопичувалася протягом тижня. Віскі лилося по його горлу, залишаючи теплий слід в роті, аромат пробуджував спогади про спокійніші часи. Кожен раз, коли він підносив склянку до губ, він знаходився на межі внутрішнього конфлікту. Відчуття влади, що дає віскі, конкурувало з образом відданого шерифа поліції. Але в ці моменти, коли він наливав собі ще одну порцію, раціональні міркування поступалися місцем миттєвому задоволенню.

Не зважаючи на внутрішній протест, він продовжував пити, поки не відчував, що віскі розпливається в його крові, забираючи його у світ безтурботності. Але кожен наступний ковток тільки поглиблював його відчуття вини та безпорадності.

Так він починав свій день за днем, жонглюючи між вимогами роботи та власним бажанням втечі. Не знаючи, як зупинитися або змінити свої шляхи, він піддавався спокусі віскі, віддавши себе всього. Він ставав сильнішим.

- Джек? Що там з нашим корпоративом? 

- Так. Думаю, все в силі.

- Все гаразд? Ти виглядаєш втомленим. Промовила жінка офіцер.

- Ні. Можливо. Дякую. Він покивав та усміхнувся.

Вона усміхнулась та покинула кабінет. Він ще деякий час дивився на закриті двері та промовив для себе.

- Цілком. 

Очі йому вже здавалися важкими від втоми після кількох склянок віскі, але він все ще не міг відірвати свої думки від щойно початих справ. За вікном лунав вітер, сповнений шуму дерев та крику вулиць. Він вдихнув запах дерев та книжного пилу, що заповнював його кабінет, і відчув, як напруга покидає його тіло поступово. Помалу, його думки стали розташовуватися, мов туман під впливом сонячних променів.

Шериф відчув, як важкість поступово піддається м'якій теплій хвилі віскі. Його дихання стало рівним і спокійним, а думки почали пливти вільно, мов річка після довгого дощу.

Закривши очі, він неначе потонув у морі тиші та спокою. Незвичайно, але його сон тепер вже не був обтяженим стресом чи тривогою - це була відділена від землі підкреслена спокоєм оаза у середині натовпу бурі.

Спокійно і тихо, шериф заснув у своєму кабінеті, забуваючи про всі обов'язки, хоча б на кілька коротких годин.

Важко сказати який це був день. Адже шериф за останні дванадцять місяців знаходився наче у лімбі.


Наступного дня Джек рився у документах. Йому стало цікаво куди поїхала їхня загадкова знахідка. Все було без конкретної адреси чи навіть засекреченого місця. Револьвером який знайшли біля дому Смітів було випущено п'ять куль. Експертиза показала, що Смітів було вбито іншим пістолетом. Ось загадка. Джек довго думав для чого подібне робити?

Є версія, що це зробили вбивці задля заплутування  справи. І у кого стріляли із пістолета Раввано буквально недавно? Та сама кількість пострілів. А також нічого собі козир. Пістолет гангстера про якого знімають фільми та романтизують у книжках. Що за дурня?

- А куди пропав Гаррі?

Джек думав про фургон Гаррі який навіть не намагалися позбутись. Зазвичай вбивці чи грабіжники спалюють, чи топлять в озерах свої автомобілі. Але факт, що Гаррі пропав. Не змінний.

- Невже лежить десь мертвим під купою землі? Джек говорив наче із другою версією себе. Він дивився у вікно. Зникнення Теда і зникнення Гаррі пов'язано? Джек знав, що зараз важко перевірити чи зникли вони в один день? 

Пригадавши день у притулку він побачив багато їжі з супермаркету. Старий просто повісився у дитячій кімнаті. Де жив довгий час. Біля нього було знайдено фото сім'ї. І більше нічого підозрілого. Він просто здав свою халупу в оренду та пішов жити до притулку. Де згодом наклав на себе руки.

- Що ж тут коїться? Джек відкоркував віскі.




© Іван Демидів,
книга «Чорний фламінго».
Коментарі